top of page
Riga

Slow Urbanism

Het noorden van het centrum van Riga was in 2010 een gebied in transitie. De haven en bedrijfsfuncties waren verdwenen en projectontwikkelaars met grote gebiedsontwikkelingen en hoogbouwtorens konden hun plannen niet gefinancierd krijgen. Mijn fascinatie was die voor de genius loci van Riga met zijn prachtige appartementengebouwen van 5 bouwlagen hoog met ertussen af en toe houten huizen. De nieuwe ontwikkeling van Riga Noord kon met nieuwe functies en bebouwing meer rechtdoen aan Skanste, wat ooit een oude meent was, Andrejsala wat ooit een eiland was en het voormalige vissersdorp Petersala.

 

Met een Slow Urbanism aanpak geinspireerd op de bebouwingsontwikkelingen en typologieen van Riga zou een langzame ontwikkeling ingezet kunnen worden naar een nieuw stuk stad met behulp van particulier en collectief opdrachtgeversschap, aangevuld met commerciële projectontwikkelingen. Een groene parkenketting draagt zorg voor  de kwaliteit en leefbaarheid voor het te ontwikkelen gebied als voor het gehele centrum van Riga.

Op basis van de visie is een uitwerking gemaakt voor het eerste deel vanaf het centrum, via de boulevard naar Andrejsala en Viestura park. Dit park, ooit gesticht voor Peter de Grote speelt een belangrijke schakel in het leiden van de voetgangers en fietser vanaf de boulevard naar de ketting van parken door het nieuwe noordelijk Centrum.

Cliënt 

Academie van Bouwkunst Amsterdam

Status:

Studie

Type werk:

Strategische visie

Ontwerper:

P.Peters

Jaar:

2010-2011

bottom of page