top of page
Leiden

Bastion 2.0

Het Rijnlands Architectuur Platform organiseerde samen met Stadslab en de BNA Kring Rijnland een prijsvraag voor het Lammermarkt-gebied in Leiden om de gemeente te voeden met vruchtbare ideeën voor dit gebied. Een goed idee, want dat er iets moet gebeuren aan deze zielloze plek was duidelijk.

Het stedenbouwkundig plan 'Bastion 2.0' ging uit van het herstellen van het ooit aanwezig bastion, alleen dan niet als defensief element maar als binnenstadsentree. Hier komt je binnen met de auto, om die achter te laten in de garage, en naar de binnenstad te lopen, een rondvaart of watertaxi te pakken,of naar boven te gaan want op het Bastion 2.0. kan een evenement, kunstmarkt, o.i.d., plaatsvinden. Sowieso biedt het een mooi uitzicht over de stad door de verhoogde ligging. De fietsroute wordt iets verlegd en krijgt haar eigen stadspoort.

 

Aan de stadskant van het bastion ontstaan intieme grachten en kades, met daaraan de mogelijkheid een aantal kavels in te vullen met particulier opdrachtgeverschap of ten behoeve van een maatschappelijke bestemming (Lakenhal?) te ontwikkelen.

Cliënt:

RAP

 

Status:

Prijsvraag

 

Type werk:

Stedenbouwkundig plan

 

Jaar:

2010

bottom of page