top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBUROPPOSSO

Nieuw beeldkwaliteitsplan voor het centrum van Nieuw Vennep

In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is het stedenbouwkundig plan Nieuwe Kom geupdate en zijn er de principes voor de inrichting en verkeersafwikkeling opgesteld. Daarna volgde de stedenbouwkundige begeleiding van de aanpassing van het beeldkwaliteitsplan door Vera Yanovshtchinsky architecten, de supervisor van het project.


Er was al lang geleden een stedenbouwkundig plan vastgesteld en in het bestemmingsplan verwerkt. Daarbij was er tevens een beeldkwaliteitsplan wat uitging van het geheel invullen met winkels en dergelijke. Doordat er door allerlei omstandigheden (o.a. financiele crisis) geen nieuwbouw werd gepleegd ontstond midden in het centrum een kale vlakte.

De aanpassing van het stedenbouwkundig plan betreft vooral het inzetten op een alternatieve mobiliteitsoplossing om zo een groot bouwblok met een parkeerterrein aan de binnenzijde te voorkomen. De beleidsafdeling van de gemeente Haarlemmermeer zet bij meerdere gebiedsontwikkelingen in op het realiseren van de parkeeropgave in Mobiliteithubs. Ook hier. Daarmee kan flexibeler en efficienter het autoparkeren worden opgelost. Tevens gaan de ontwikkeling op het gebied van mobiliteit hard waardoor mogelijk het autogebruik en bezit kleiner wordt. Bij de Nieuwe Kom biedt het de kans om een groter deel voetgangersgebied te maken en het stedelijk weefsel te verfijnen waardoor er meerdere kleine straatjes ontstaan. Dat is ideaal voor de voetgangers en fietser.Links het Harmonieplein met het gerealiseerde culturele gebouw Pier K
Andere belangrijke aanpassing is het klimaatadaptief maken van de openbare ruimte. Er wordt meer ingezet op het vergroenen en plekken maken voor waterberging en waterinfiltratie.


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page